среда, 28. август 2019.

Dubrovčani su Srbi - Stranica 1

  Luko Zore - "Dubrovčani su Srbi"



G. 1892. pečatana je u Pretnerovoj štampariji ovdje u Dubrovniku knjižica, kojoj je nadjenuto ovo ime: „Dubrovčani, jesu li Hrvati“? preštampano uz njeke promjene i dodatke iz “Crvene Hrvatske 1892“. Knjižica je anonimna, a na kraju je štampano: „Hrvati u Dubrovniku“.¹) Ona se dijeli:
I. Stari Dubrovčani.
A. Narodnost Dubrovčanâ.
B. Politično-vjerske prilike staroga Dubrovnika.
C. Stara dubrovačka književnost.
II. Današnji Dubrovčani.
A. Današnji odlični Dubrovčani.
B. Današnji narod dubrovački.
C. Dubrovački „Srbi".
Mi ćemo se pozabaviti ovom knjižicom i ako nerado, jer je ona polemične naravi; to su članci iz političnoga lista, skupljeni u jednu svesku na po se. Namjera je knjižice očita, no



¹) Potpis odgovara istini, jer nije rečeno Hrvati Dubrovčani kad ih nema, nego Hrvati u Dubrovniku, biva nastanjeni. A takijeh je bilo, pa ima ih i sad. Za vrijeme republike, kako ćemo tokom ove raspravice vidjeti, bilo je najmljenijeh hrvatskijeh četâ za obranu našega grada; od kada smo pak minuli pod sadašnju vladu, dolazilo je k nama u veće navrataka ć. i k. pukovnija hrvatskijeh za gradsku stražu, pak raznijeh činovnika, koji su se priznavali Hrvatima. Inače Hrvata nije k nama dolazilo osim na mahove radnikâ trbuhom za kruhom, ili koji niži obrtnik te se i naselio u Dubrorniku, pa napokon kakav siromah, osakaćen u vojničkoj službi, s organetom. Promislili smo u prvi mah, da od nabrojenijeh vrsta Hrvata biće kakav činovnik ono napisao, koji je bio nastanjen u Dubrovniku. I nijesm se prevarili, jer javna je sad tajna, da je pisac rečene knjižice jedan ć. k. profesor, rodom iz hrvatskoga kraja. Pošto se nije potpisao, znači da neće da ga na glas iznose, a to za razloge, koje on nikomu ne kaže, a nije ni potreba da kaže. Za to nije ni skladno otkrivat pisca, kad se on sam krije; kako nije skladno srnut na maškarano čeljade i htjet mu skinut obrazinu. Pak nije potreba znat ko je napisao, nego što je neko napisao. To i nas rukovodi u ovom našem odgovoru, koji će ostati anoniman; no ne će na kraju bit potpis Srbi u Dubrovniku, kao da nas je samo njekoliko Srbâ nastanjeno u Dubrovniku, nego Srbi Dubrovčani, jer smo to svi. Tako je isto odlučan i naslov naše raspravice: Dubrovčani su Srbi. Sve ce pak čitalački svijet prosuditi.













Нема коментара:

Постави коментар