четвртак, 29. август 2019.

Dubrovčani su Srbi - Stranica 20

  Luko Zore - "Dubrovčani su Srbi"


“U Ston nije mogno uljesti nijedan strangac bez osobito dozvole uzvišenoga dubrovačkoga kneza, jer je bila tvrgjava i znatno mjesto, na turskoj granici: to im (Dubrovčanima) bješe darovano od njekoga bosanskog kralja, kako se pripovjodilo u prvoj knjizi.”¹)

 III. 1333. “Videći republika ljubav i dobrostivost kralja od Rašije prama dubrovačkom puku, i pošto je on glavom više puta zarekao se da će to pokazati u djelu, odluči da uvidi, odgovara li sve riječima. I pošto je odavna republika pregla na koji god način da steče grad Ston s poluotokom Ratom, nastojala je da postigne svrhu. Ali pošto u senatu bješe na čelu mletački knez, cijenilo se da je zgodno zatajat mu načine, koje je trebalo upotrebiti, a da se izbjegnu opreke, kojima, svezi s mletačkijom spomenutijom načelima, prije njegove preteče zatezahu i priječahu djelovanje, koje je imalo bit krepko i pospješno. Za to bi odlučeno izabrat deset mudrijeh senatora, koji, uzimljući svu oblast senatovu, imali su raspravljat i sve radit što je nužno za postignuće namjere. Ova odluka bješe ona politička tačka, što uredi dobro posao, jer oni mudri ljudi tako tajno su poslovali, da knez nije obaznao ništa; i tako Mlečići nijesu mogli protivnijem strestvima igrati. I oni mudri izbornici poslaše Mihajla Menčetića i Klima Gučetića poslanike, da na ime republike raspravljaju s kraljem od Rasije i sa Stjepanom, banom bosanskijem, i s drugijem, koji bi mogli imati kakvo pravo na Rat, jer i ako Ston i Rat spadaju Zahumlju i podložni su bosanskomu banu, ipak pošto otprije zapremiše ih sinovi više puta spomenutoga kneza Branivoja, a bili su u bijeni od kralja od Rašije i od bana bosanskoga, tad ova dvojica megju se razdijeliše onu banovinu uzevši jedan dio kralj, kao potomak Nemanjine kuće, a drugi ban kao gospodar staroga Zahumlja.”
“I rečeni poslanici bez velikoga truda ugovoriše s kraljem, da poluotok potpane pod dubrovačku republiku s nekijem gotovo feudalnijem naslovom, i za to bješe izbrojeno kralju 8000 iperperâ s obećanjem svegjernoga godišnjega najma

¹) Ibidem punim.









Нема коментара:

Постави коментар