четвртак, 29. август 2019.

Dubrovčani su Srbi - Stranica 26

  Luko Zore - "Dubrovčani su Srbi"



knjižice o srpskom imenu V. Gj.; eto mu Račkoga, Matkovića, Kukuljevića, Nodila i ost, pak mu ne će ostat ni sjene dvoumljenja u plemensko srpstvo rečenijeh zemalja.

                                                           *

Ali kad smo na srpskijem zemljama i dubrovačkoj okolici, treba se čudom začuditi nečuvenom sofizmu, kojim anonimni pisac zavodi čitaoca govoreć da u titulaturi srpskijeh vladara na po se su spomenute Travunija i Zahumlje, i pošto su odatle ocijepljene česti darovane ili prodane dubrovačkoj državi, one nijesu srpske.

On to raspravlja po V. Klaiću¹) i mi ćemo ovdje navesti mišljenje ovoga, što je isto kao u anonimna pisca, a to s toga, da se stvar lakše shvati.

Klaić dakle kaže, govoreći o srpskom kralju Stefanu Prvovjenčanomu: „Veoma je zanimljivo promatrati titulaturu novoga kralja u to doba. U jednoj povelji, kojom dariva samo- stanu sv. Marije na otoku Mljetu neka sela, imade on naslov: az grešnij Stefan, velij kralj, namestnik i gospodin vse srpskije zemlje i Duoklije i Dalmacije i Travunije i hlmske zemlje, a potpisuje se na koncu povelje: Stefan po milosti božijoj venčanij kralj i samodrž’c vsje srpske zemlje i pomorskije. Stjepan dakle razlikuje u potpisu točno “vse srpske zemlje” i onda opet “pomorske” zemlje, koje nisu srbske. No koje su to pomorske zemlje, a nisu srbske? To nam tumači sam naslov kraljev u istoj povelji, gdje najprije spominje “vse srpske zemlje” i onda poimence nabraja zemlje, koje nisu srbske, a to su Dioklija, Dalmacija, Travunja i Hlmska zemlja. Prvi dakle kralj od porodice Nemanjića jasno priznaje, da pomorske zemlje njegove, poimence Dioklija, Dalmacija, Travunja i Hum nisu srbske zemlje, jer ih inače ne bi posebice izbrajao, nego bi ih na prosto zvao srbskimi i uvrstio medju vsu srpsku zemlju”²). Da to točno razlikovanje srbske zemlje od nesrbskih nije mozda slučajno, svjedoči namah druga povelja Stjepanova, kojom sniva Ziču. U toj povelji imade on naslov ,,venčani prvi kralj

¹) Y. Ime Hrv, obr. 28-9.

²) Tako je i učinio na mnogijem mjestima, kako ćemo kasnije vidjeti, ali historik Klaić to ne iznosi, jer mu ne ide u prilog.














Нема коментара:

Постави коментар