четвртак, 29. август 2019.

Dubrovčani su Srbi - Stranica 19


  Luko Zore - "Dubrovčani su Srbi"


testamenata ćirilovicom napisanijeh¹). Osim toga još se spominje svijeća, biva novac, što su srpski kalugjeri s brda Atos-a primali za naknadu od dubrovačke republike. A da je Rât bio u zamašaju istočne crkve, potvrdjuje Stonska eparhija (Hum) utemeljena od Sv. Save. ²)
Ali da sve ovo bude jasnije i tvrgje, navesti ćemo i dokaze u prijevodu. Evo ih:

I. “Dubrovčani plaćaju 150 dukata na godinu manastiru sv. Marije Hilandarske i sv. Pavla na Svetoj Gori u Maćedoniji, kako se vidi iz knjige Umoljenijeh (dei Pregadi) g. 1465. Ali jer republika željaše privesti puk sasvijem rimskomu obredu, za to bi odregjeno, da otidu kalugjeri Rašani“³) sv. Nikole: a to lako postigne davajući im da mogu pošteno živjeti u manastirima maćedonskijem; mjesto njih pak uvede Malobraćane (Franjevce).⁴)”

II. „G. 1333. pošto je Stjepan, bosanski kralj, potaknut od svoga tajnika Kotoranina, po imenu Buće (Buechia), velikoga prijatelja Dubrovčana, ovijem darovao krajinu Stonsku i Rát: oni odma sagradiše grad i nazvaše ga Ston.”⁵.)

“Ostoja (bosanski kralj), koji kao prijatelj Dubrovčana, darova im njeke primorske zemlje kod Stona, koje se danas zovu Zemlje Nove; a znajući oni da ondje ima mnogo Rašana i šizmatika, odlučiše obratit ih na katoličku vjeru i na posluh svetoj rimskoj crkvi. Za to poslaše onamo katoličkijeh redovnika, prognavši šizmatike; znajući vrlo dobro pobožni i bogoljubni senat, da kakvo je ponajviše sveštenstvo, taki je i puk. I jer se uvrijediše neki kalugjeri (tako se zovu oni šizmatični redovnici) i tužiše se što su ih ne samo dignuli sa njihovijeh posala, nego im i oteli dobra, od kojih su živjeli, dubrovački senat obaveže se, da će plaćati njihovu manastiru neki godišnji dohodak, i plaća ga i danas”.⁶)

¹) V. Jagićev Archiv für Slav. Phil. XXI. Band. Tu ih je prof. Jireček iznio nekoliko.

²) V. Majkov-ljevu, “historiju srpskoga naroda” na obr. 22, gdje veli: „Osnovano bi 12 Eparhija: u Stonu (Hun), u Zeti i ost.

³) Srpski, jer Rašija je Srbija.

⁴) V. Luccari na obr. 93 i 94. - I sad je tu manastir Franjevaca, a crkva posvećena sv. Nikoli.

⁵) V. Razzi na obr 42.

⁶) V. Razzi na obr. 48.










Нема коментара:

Постави коментар