четвртак, 29. август 2019.

Dubrovčani su Srbi - Stranica 39

  Luko Zore - "Dubrovčani su Srbi"






A što da mu na ovo odgovorimo?

Eto svakomu prosto da pročita književne i naučne radove oba Adamovića, pa Banove, Bogišićeve, Bunićeve, Budmanijeve, Kastrapelijeve, Gradine, Kazalijeve, Kaznačićeve, Lepeševe, Pucićeve, Rešetarove, Stojanovićeve, Vodopićeve, Vučetićeve, Vuličevićeve, Vuletićeve, Zorine i još koje, pa će iz sabrane te kite razabrati kako su mislili već umrli i misle neki još živi izmegju rečenijeh Dubrovčana. Oni naginju na srpstvo i Srbima se mahom priznavaju, naglasujuć ipak slogu megju našijem bratskijem plemenima. To je i prirodni zadatak grada Dubrovnika na vratima od istoka, a Dubrovčanima, zapadnjacima po vjeri a istočnjacima po narodnosti, najbolje je dolikovao taj posao. Za to neki od njih, koji su se i u politiku miješali, bili su u narodnjačkijem redovima, gdje se pripoznavala ravnopravnost obojemu plemenu.
No pisac anonimne knjižice izmotava se i veli da su ti Dubrovčani ¹) bili za sjedinjenje s Hrvatskom, čemu je nova omladina protivna.
Postulat rodoljublja u svakog gragjanina jest da nastoji, e da se narod sabere u što veću skupinu. Tako se može lakše odupirat navalama i najezdama tugjinskijem. Za to su oni rečeni Dubrovčani, i već umrli i koji su još živi, zanosili se i radili za sjedinjenje Dalmacije s Hrvatskom i Slavonijom, a to

¹) Osim gore spomenutijeh Dubrovčana književnika i učenjaka spomenuo je pisac kao politične ljude Nika Velikoga i Rafa Pucića, Klaića i Čingriju. Pa i druga ta piščeva kita svegj je svoje Hrvatstvo smatrala političnijem a nikako etnografskijem.
















Нема коментара:

Постави коментар