четвртак, 29. август 2019.

Dubrovčani su Srbi - Stranica 30

  Luko Zore - "Dubrovčani su Srbi"



zdrava kritika, koja upućuje u pravo historijsko kriterije. Ima jedan taki dokumenat iz XV vijeka. Prekolani o Gutember- govoj obljetnici bila su na ogledu u bečkoj dvorskoj knjižnici inkunabula štampe, pak na jednom listu, vodiču poklonicima u svetu zemlju, mogao je svak pročitati ovo o našem gradu. što mi od prilike prevodimo iz zastarjelog njemačkoga jezika¹): „To je lijepo sagragjeni tvrdi grad (Dubrovnik) u kraljevini hrvatskoj; oni (Dubrovčani) imaju ugarskoga kralja za svoga gospodara, komu svake godine plaćaju danak. Ali su k tome dužni svake godine plaćati i Turcima neki iznos novaca, da budu s njima u miru”.

Ovaj dakle spomenik kaže čisto, da je Dubrovnik bio čest kraljevine hrvatske: dakle iznosi neko političko hrvatstvo grada Dubrovnika dosle nečuveno. No čudimo se, kako se iko može i časom zadržati na onoj vijesti, kad kod nas i ženice znaju, da Dubrovnik nije bio nigda čest kraljevine hrvatske, nego je samo bio pod zaštitom ugarskoga kralja, kako smo spomenuli, a ugarski kralj bio je u isto doba i hrvatski. Pa znamo i to, da je Dubrovnik mijenjao zaštite kao eno ti slaba državica da sačuva svoju slobodu. Za to su mu i pakosno izvrnuli značenje dvaju slova na njegovoj zastavi, biva S. B. (Sanctus Blasius) u sette bandiere.²) I s Turskom je Dubrovnik očijukao i bio pod njezinom zaštitom, da i ne spominjemo Mletke, koji, kako već vidjesmo, bili su mu naturili i svoje knezove, pa i za dugo vrijeme; ali do početka pregjašnjega vijeka Dubrovnik je vazda i neprekidno sačuvao svoju političku nezavisnost i slobodu.³) Ovomu nema prigovora, a i ne može ga biti ni sa kakve strane, jer je ovo historija na osnovi tvrdijeh dokaza poznatijeh svemu svijetu.

Eto dakle na što se svodi ti tobožnji dokaz o političkom hrvatstvu grada Dubrovnika!
No kad se obazremo na doba, u koje je pisan rečeni njemački spomenik, nije čudo da se je piscu omakla ona historij-

¹) Naslov je listu: „Dy Schiffart über Mere zum Grabe Isu Xti des Vare”.

²) G. Gerard, nekadašnji poslanik franceski na crnogorskom dvoru, pričao nam je da u Parizu, u zavodu za diplomate, uče pitomci dubrovačku diplomaciju, koja nije puzala oko mogućnikâ, nego mudro nastojala da zgodnijem svezama u presudnom času Dubrovnik sačuva svoju zlatnu slobodu.

³) V. Engel, Gesch. des Freist. Ragusa, etc.











Нема коментара:

Постави коментар