четвртак, 29. август 2019.

Dubrovčani su Srbi - Stranica 41

  Luko Zore - "Dubrovčani su Srbi"



U toliko hrvatske općinske uprave spravljaju zemljište i utiru stazu budućnosti.

Na svrhu pisac anonimne knjižice, pokazujue na svoje tobožnje dokaze, pitanju postavljenu iz početka: “Dubrovčani jesu li Hrvati?” oblo odgovara: „Dubrovčani jesu Hrvati.”

                                                       *

Potom je pisac smatrao potrebnom onu knjižicu, znak je da nije sve čisto kako bi on htio. On je pregao onom knjižicom osvojit Dubrovnik i njegovu okolicu za Hrvatstvo. Nije čuda da iza njega, o Gundulićevoj slavi u Dubrovniku, stiglo je političara iz Zagreba, koji su kazali, da su došli osvojit i otet Dubrovnik. Otimlje se i osvaja samo ono što se nema i što je tugje.

Ja mislim, da ni pisac rečene knjižice ni političari iz Zagreba nijesu oteli Dubrovnik. Preko njega je promahalo i bjesnijih bura od ove, a on starac na hridini još čuči i u otegnutoj pomrčini vijekove broji što je presukao u slavnomu putu, a kad ter kad osmijehne se …………………………………………………..
........... Megju tijem smirenje mu zahvati grudi i upirući oči u rodno brdo Srgj nad sobom, uzdiše i kliče svom staromu svecu: 

Sveti Srgju, ne daj grgju!


Na kraju ovoga našega razlaganja na ino nam se ne može, a da opraštajući se od našijeh čitalaca ne iznesemo im što o knjižici misle dva naša glavna učenjaka Jagić i Bogišić. Počećemo s Jagićem, on je blaži prama piscu, a razumije se i za što.
Jagić dakle veli:¹) „Počastili su me pošiljkom ove polemične knjižice (Dubrovčani jesu li Hrvati?), koja tiče politička, etnografska, historijska i filološka prijeporna pitanja, po svoj prilici za to, da


¹) V. Archiv für slav. Phil. Band. XV. obr. 144. Mi ovdje prevodimo iz njemačkoga Jagićevo mišljenje.














Нема коментара:

Постави коментар