понедељак, 10. август 2020.

С. Богдановић - Последњи дани владавине цетињског краља и његово бегство из Црне Горе (XX дио)


С. Богдановић


“Како је Црна Гора заведена за Голеш планину”

У низу информативних чланака, публикованих у америчким српским и хрватским листовима.

ЊУ-ЈОРК

Српска штампарија Душана Поповића,
384 Second Avenue, New York, N. Y.

1917.





Последњи дани владавине цетињског краља и његово бегство из Црне Горе


Кад је краљ Никола, на своме бегству из Црне Горе, стигао у Скадар, 7. јануара 1915, рекао је пред једном групом Црногораца:

„Шта ово би ? — Преварише ме Аустријанци! Рекоше ми да ће заузети Кук са осталим, западним висовима Ловћена, а они заузеше Цетиње и сву Црну Гору!”

Јесу ли ове речи краља Николе биле искрене, први пут у његовом животу, или су биле једно његово, обично глумачко претварање; је ли он уговором, који је имао са Бечом, “дао право” аустро-мађарској војсци да заузме “само Кук, са осталим, западним висовима Ловћена,” или и Цетиње и сву Црну Гору; је ли се Аустрија држала уговора, тајног уговора који је имала с њим, или га је изиграла, као што је изиграла све оне који су јој веровали и ослањали се на њено уже, те после заузећа Ловћена, који јој је цетињски краљ, како сам признаје, предао, то ће показати будућност. Ми само знамо данас, што је и главно за нас, ово:

Да је цетињски краљ, 31. децембра 1915., дакле после предаје читавог Ловћена и пада Цетиња, телеграфски тражио мир од аустриског цара Фрање Јосифа, називајући га “племенитим и витешким” владаром. То је, по његовој наредби, учинила и његова краљевска влада. А то значи да је краљ Никола сам понудио предају Црне Горе и тим издао Српство и Савезнике, који су много раније изјавили, да ће истрајати у борби све до победе над непријатељима!

Знамо да је цетињски краљ, још пре предаје Цетиња, демобилисао Ловћенски Одред, онај део црногорске војске, који је требао, а и могао да осигура одступање читаве црногорске војске. И да је тим издајничким кораком отворио пут десном крилу аустријске војске, преко црмничке и Приморске Нахије, да за неколико дана дође до Скадра и зароби читаву црногорску војску!

Знамо да је цетињски краљ после предаје Ловћена и Цетиња мотао и ломио Херцеговачки Одред све докле та је претворио у једну обезглављену и огорчену масу, која је, уместо да се одмах повлачи ку Скадру, за српском војском, почела да веже и убија своје официре, да прети и тек да се спрема за одступање. И да су се том приликом међу војницима Херцеговачког Одреда нарочито прославили Ђуро и Марко Петровић, краљеви рођаци, који су ревно агитовали да Херцеговци и Брђани остану код својих кућа и дa Ayстријанцима предаду оружје. Да даду другима пример, та су два Петровића, та два краљева рођака, први предали своје “свијетло оружје”!

Знамо да је цетињски краљ и после пада Ловћена и Цетиња Санџачки Одред систематски држао у борби са Ayстријанцима, који су надирали од Санџака, како би војници тога Одреда мислили да се и остала црногорска војска бори и на тај начин закаснили да одступе за српском војском. Тако је краљ Никола преварио и у аустриском ропству оставио храбре Морачане, Ровчане и Васојевиће!
Знамо да су плаћени и неплаћени органи цетињског краља и после предаје Ловћена и Цетиња, свуда по земљи, уверавали несрећни српски народ у Црној Гори да су Бугари заробили српску војску у Албанији, да је аустриска флота блокирала Сан-Ђовани ди Медуа и Драч, да аустриска војска носи силну храну за исхрану гладнога становништва и да свако остане код своје куће!

Знамо да војвода Божо Петровић, трећи рођак цетињског краља, који је био гувернер у Скадру, ни после предаје Ловћена и пада Цетиња није ни једном црногорском поданику издавао пасош и да се трудио свим могућим средствима да ни један Црногорац не пође за српском војском; да и они Црногорци, који су били у Скадру, остану у аустриском ропству!

Знамо да су се парламентари цетињског краља и после предаје Ловћена и пада Цетиња неколико дана шетали на аутомобилима од Подгорице до Цетиња, како би Црногорци мислили да се ради о неким преговорима, о склапању неког “часног мира” и да би се на тај начин задржали да не беже за српском војском. Међу тим краљевим парламентарима био је и, у овој земљи по злу познати, Јован Матановић!

Зна се да је у Подгорици 4. јануара 1915 г. Л. Мијушковић, председник цетињске владе, подносио цетињском краљу своју оставку и да је Никола није хтео примити, него је рекао своме првом крунском саветнику да покупи новце из државне благајне па да иде са краљицом Милевом и са његовим кћерима пут Медуе и да га чека у Бриндизи, у Италију. На тај је начин цетињски краљ решавао и решио ,,министарску кризу” после предаје Ловћена и пада Цетиња!

Знамо да је цетињски краљ после предаје Ловћена и Цетиња по Подгорици, да би преварио и задржао Црногорце да не беже за српском војском, да не би ни један црногорски војник умакао аустриском ропству, проповедао “рат до истраге” против Аустријанца. Знамо да је 5. и 6. јануара 1915. позивао Црногорце на “Царев Лаз,” да Га тамо чекају, да с њим сви изгину “као Лазар на Косову" н да је 6. јануара увече, поноћи, тајно, побегао преко Плавнице у Скадар!

Зна се да је цетињски краљ оставио у земљи, као “чувара династичких интереса”, једног свог сина, књаза Мирка. И зна се да је из Скадра са тим својим сином, који је био остао на Крушевцу, код Подгорице, на телефон овако разговарао:

„Мирко, ја сам стигао у Скадар и идем даље. Него, немој заборавити што сам ти рекао и пази ту “ђецу” (несрећни српски народ у Црној Гори, који цетињски краљ назива децом!). На то му је књаз Мирко одговорио: "Добро, тата, добро! Иди и све ће бити као што смо говорили!”

Овај је разговор између цетињског краља и његовог сина чуо и прибележио један црногорски телефонски чиновник, који је тада био на служби у Скадру и који се сада налази у Француској.

Најпосле, знамо да је цетињски краљ, пре но што је напустио Скадар, 7. јануара 1915, наредбом Министарства Војног, под број 305, објавио демобилизацију целе црногорске војске. То је урадио 5 дана пре потписа фамозне капитулације несрећне Црне Горе. То је била његова последња, „обавезна“ или „необавезна“ услуга, коју је учинио Аустрији!

Такви су били последњи, црни и срамни дани владавине цетињског краља са несрећном Црном Гором!

*

Када је све тако, “лепо и поштено” свршио са Аустријом; када је предао Црну Гору и црногорску војску Северним Турцима, краљ Никола се кренуо за Сан-Ђовани ди Медиа, где га је чекала једна италијанска лађа, да Га, са десеторо перјаника и толико других ситних и крупних његових слуга, пребаци на другу страну Јадрана.

8. јануара 1915, на путу из Скадра за Сан-Ђовани ди Медya, у Љешу, где је још био његово Краљ. Височанство Престолонаследник Александар, врховни командант српске војске, Никола је нашао неколико Црногораца, већим делом студената и чиновника, међу којима и неколико војника и официра, који су случајно били избегли аустриском ропству. То га је свакако морало непријатно изненадити, али стари глумац није изгубио присуство духа и обратио се тим Црногорцима са овим речима:

“Црногорци, ја идем преко мора, у иностранство. Овде остаје Његово Краљ. Височанство Престолонаследник Александар, мој узвишени унук, командант српске војске. Ја вас Њему предајем и слушајте Њега као што сте мене слушали!”

После тих речи, врло значајних речи цетињског краља, на које ћу се посебно освратити првом приликом, Никола Петровић је наставио пут за Сан-Ђовани ди Медуа, укрцао се истога дана за Бриндизи и растао, растао за навек са српским народом у Црној Гори! Тако је Црна Гора заведена за Голеш Планину!

С. Богдановић, Њујорк, фебруара — марта 1917.






Нема коментара:

Постави коментар