петак, 14. август 2020.

С. Богдановић - Неутрална штампа


С. Богдановић



“Како је Црна Гора заведена за Голеш планину”

У низу информативних чланака, публикованих у америчким српским и хрватским листовима.

ЊУ-ЈОРК

Српска штампарија Душана Поповића,
384 Second Avenue, New York, N. Y.

1917.





Неутрална штампа:

Атински лист "Неа Имера," од 18. јануара 1916. (по с. к.), пише:

“Према извештајима из Беча, стигао је на Цетиње (из Подгорице) књаз Мирко, други син краља Николе, који је отпочео преговоре о миру између Црне Горе и Аустрије.  Књаз Мирко је приредио свечани банкет аустро-угарском генералу Кевешу и његовом штабу, који је окупирао Црну Гору. Тврди се да закључење мира између Црне Горе и Аустрије неће закаснити.”

Исти лист, у броју од 19 јануара 1916, доноси:

“Према извештајима који су стигли синоћ, потписан је 12. јануара (1916) протокол о капитулацији Црне Горе између делегата Аустро-Угарске и Црне Горе — под овим условима:

1. — Црногорски официри ће задржати своје сабље;

2. — Цариници и полицајци ће задржати своје леворвере;

3. — Аустријанци имају право да искоришћују у својој ратној акцији територију Црне Горе;

4. — Аустриска влада ће ослободити све Црногорце. који су заробљени после 8 сати и 30 минута 4. јануара;  и

5. — Административне власти ће остати у рукама Црногораца.
Потписани протокол се сматра законит, јер према уставу Црне Горе (Аустријанци се, без престанка, позивају на црногорски устав, на који се Црногорци нису смели позивати!), у одсуству краља потписује престолонаследник, а у одсуству његовом министар председник или његов заменик.”

Треба имати на уму да су и ови бедни услови, под којима је капитулирала Црна Гора, постојали, формално постојали, само дотле док је аустриска војска покупила од црногорских сељака и последњу пушку, и последњу бритву. После тога Аустријанци су почели да интернирају све што је писменије и отреситије било у Црној Гори и узели су све у своје руке. После тога Аустријанци су почели да поступају са српским народом у Црној Гори исто онако као што поступају са српским народом у Србији. Преговори, протоколи и потписи били су за Аустрију, као увек, само средство да са што мање жртава постигне свој циљ!

*

Дакле и европска је штампа: и савезничка, и непријатељска, и неутрална, свака на свој начин, признала да је капитулација Црне Горе једна најцрња тачка у историји данашњег рата, да је она најподлија издаја у историји света и да је та срамна и грозна издаја рођено дело краља Николе, првог и последњег цетильског краља!

Њујорк, априла 1917.                С. Богдановић









Нема коментара:

Постави коментар