понедељак, 17. фебруар 2020.

Писмо владике Саве Петровића - Његуша





Писмо владике Саве Петровића - Његуша *)

Во име Христа амин година 1774 Јулија 5 на Ловћен.

Да се зна и да је вјероватно пред сваким судом и господаром пред ким изиде ово писмо како се данас искуписмо сви главари његушки на Ловћен пред господином владиком Савом и пред нама дођоше Марко Ивов и Томан Парача са свима Врбљанима и Дугодољанима, а с друге стране Перо Радомановић и Никовићи и Јово Перов Вујашевић. Имаху деференцу и ћераху се око башчине изнад пута који иде пут Котора од Пипољевца до Пећина и како је граница код куће Маретића. Они се ћераху око башчине орнице. Вељаху Врбљани и Дугодољани е је башчина у Кофин њих а они се правдаху да им је продана али дарована па немогући учи- нити друго рекосмо и судисмо да се Врбљани и Дугодољани куну врх свога и они се заклеше двадесет и четири да нити је дарована ни продана но је од њих либера па по њих клетви господин владика Сава и ми главари Његушки нађосмо судом да даду Врбљани Радомановићу и осталијем башњацима за њих муку што су башчину разбили рекосмо да им даду тридесет и пет цекина а нама и кметовима пет (ε) то су четрдесет (м) и они их исти дан даше и подмирише се и простише се а што имаху дио Кашћелани и Маргетић и Борет не шћеше се ни клети ни у аспе помоћи но се од башчине орнице одказаше, да у орницу дјела немају а у остали метех од странах да дио имају како су га имали а рекосмо ипак башчине шчо буде брањевине да дио имају и пасишче од странах да се нема смест ниједан Мирчанин но да им је пасишче како и остале стране и рекосмо и у кое вријеме ко би се наша да ово помете да да Његушима глобе 50 цекина. И писах губернатор Иво Радоњич с договором свијех главара Његушкијех и биће потписана од господина владике Саве.

И ја Владика Сава потписах и потврдих мојом руком да је тврдо и непоколебимо и који би ово поколеба да јест проклет он и његов дом.

Сава Иванович Митрополит Черногороки.

*) Ово писмо добио сам од доброг старине, Ива Илина Врбице. — Писато је српско-словенским шрифтом. Печат губернаторски је просто изведен и малог формата; печат митрополитски је у троје већи, премда им је унутрашњи склоп једнак: озго двоглави орао, а оздо лав. На првом нема никаквог натписа, а на другом налази се унаоколо приведени потпис. Печати су јајастог облика.
                                                                                                        Ур.
“Луча” свеска III  1897.





Нема коментара:

Постави коментар