петак, 14. мај 2021.

Проглашење Митрополита Петра І. за свеца





Проглашење Митрополита Петра І. за свеца

 

Проглас Владике Рада, у коме се говори, како је откопано тијело Петра I. 18. октобра 1834. и том приликом нађено цјелокупно, био је штампан на Цетињу 1834. год.

 

Да ли је овај проглас, који је био упућен „свему народу црногорскоме и брдскоме“ излазио ван граница Црне Горе, није ми познато.

 

Како сам у дворској архиви, у фасцикули за годину 1834. нашао један једини овај проглас, то га доносим овдје у цијелости.

 

Проглас је штампан на плавој хартији великог формата, само је на њем својеручан потпис Владичин.

 

Проглас гласи:

 

Одъ насъ Владыке ПЕТРА ПЕТРОВИЋА

свему народу црногорскоме и брдское

обявление и поздравъ!

 

На знанѣ ви даємо, благочестиви народе! како смо осамнаестога овога мѣсеца, на Лучинъ данъ отворили гробъ блажено и светопочившега Предка моега и Архипастира вашега, Петра, и, пошто смо отворили гробъ, нашли смо цѣлокупно и свето тієло доброга и светога Архипастыра нашега. За то, благочестиви народе! Мы вама радостно и обявлямо о томе срећноме догађаю; єрбо знамо да ће те благодарити Свемогућега Творца, кои ви є вашега доброга отца, крепкога пастыра цркве и стада Христова, вашега обранителя и избавителя посла међу вама у светоме тіелу, да како є быо у смртномъ животу готовъ за васъ дати душу и тієло, тако да му се молимо, да онъ и сада како светитель и угодникъ Божій, буде молитвеникъ Свемогућему Богу за насъ, како за свое сынове. Я мыслимъ  благочестиви Хрисћани! да памтите ви рієчи светога  Петра, кое є вама говорio: „да живите у слоги, миру и  єдинству“. Ове свете и божествене рієчи я мислимъ, да є  сваки одъ васъ држао на срцу и доклен се ние ови угодникъ Божій быо међу вама явio; А сада надам се, да ће те ихъ особито држати, єрбо видите онога кои ви ихъ є говорио међу вама света и цѣлокупна. И ви сте увѣрени, я мислимъ, да кои Црногорацъ неће држати слогу, миръ и єдинство, быће му свети Петаръ саперникъ и на томе и на овоме свієту; него, кои што има међу собомъ немира, сложите се и мирите, и тада ће те бити Богу повольни и вашему светителю Петру.

За друго васъ Богу препоручуюћи и Нѣговомъ угоднику новообявленому Светителю, остаємъ свакомъ доброжелатель.

 

Цетинѣ, на Лучинъ данъ 1834. године.

 

Владыка Црногорскiй и Брдскій

Петръ Петровићъ 








Нема коментара:

Постави коментар