уторак, 17. март 2020.

A. Томић-Арменко - Паштровска свадба


Паштровска свадба

Здравица Њ. Вел. Краљу Петру II

Сваки Паштровић сматра и своју дужност да се придржава старах обичаја, који су наши претци завели. Тако су се досада одржали стари свадбени обичаји, пуни љепоте и весеља.

На свакој паштровској свадби, била велика или мала, т.ј ако има 25 и више сватова са барјактаром или мање, обавезно се држе (напијају) лијепе здравице. Ако је велика свадба, ручак је код родитеља невјесте, а ако је мала онда обично код младожење.

У кући младожење, за пуним столом, окићени националним заставицама и зеленилом, сједе: сватови са невјестом и младожењом као ипогузијељи” које су за сватовима донијели робу (пpћијy) невјести и позвати и намјерни гости. Пошто су наздравили: стари сват у славу Божију и славу свих светих; засједа за добар живот оба брата домаћина, домаћин за здравље патријарха српског и све духовне власти; кад су засједе са ђеверима приредили и изговорили невјестидобру молитвуи кад првијенац и кум напију за срећу младенаца и најстарији сват за здравље претсједника општине и за здравље сваког брата Ilаштровића “од Куфина до Бабана Вира - који раде за част и поштење својe oпштине” и пошто су се прије и послије сваке од ових задравинца отпјевали лијепи припјеви:
“Ој радости, веселости”; “Сви часи добри ови најбољи”;
“Паде цвјетак неранџе”; “Ко вино пије у славу Божију”;
”Још Бoгa мoлим пречисту славу”; “Јунак јунака оком погледа”; “Овај домов дан велики Божији дар” и “Јунак иде горама“, у најлепшем расположењу и весељу долази шеста Краљева здравица, коју свечано изговори стари сват. Само на здрвицама у славу Божију и Краљевској сватови и гости устају.

Као што рекох, прије Краљевске здравице пјева се припјев:

“Јунак иде горама,
Оружан је стријелама,
За њим иду друга два,
Један вели: “Удрима па њ’.”
Овај други: “Не бих ја,
Стрмо гледа много зна,
Убиће нас обадва”.

Oва здравица почиње овако: Стари сват, као старјешина сватова сједећи у челу трпезе, позива засједу, која сједи наспрам њега у дну трпезе, и говори: “О поштенa засједo!”

Засједа му одговара: “Што вељаше, поштени стари свате”.

Стари сват: „Позови брата домаћина, да нам донесе здравицу, јер имамо једну веселу здравицу да напијемо нашем Орлу Краљу Петру II”.

Заседа: “У име ти Божије поштени стари свате, домаћин чује, види и хоће”.

Тада домаћин доноси здравицу (боцун пун руменог вина)
и стави га на трпезу пред старим сватом.

Стари сват узима здравицу и устане, а устану сви сватови и присутни гости, и тада говори овако:

Чело и зачело и сва господа сватови с тестиром (тада сватови кажу: Божијем), ви мени дадосте здравицу. Вама Бог дао здравље и весеље и дуго поживљење. Ја ћу напити за здравље нашег Орла, Његовог Величанства Краља Петра II Карађорђевића. Да Свемогући Бог дуго поживи Њега и цио Владалачки Дом Карађорђевића, да Господин Бог помогне њега, Његове министре Његове војводе, ђенерале, пуковнике, потпуковнике, мајоре, капетане и све официре и подофицире и сву нашу војску сувопутну, поморску и ваздухопловну и да Господин Бог помогне свакојега бана и краља, који нашем Краљу на помоћ и изруку ради; а који му контрадио, Боже дај да свакојему може поштено одговорити!

Да живи Његово Величанство Краљ Петар II и цио Краљевски Дом Карађорђевића!”

На то сви присути трократно кличу “Живио!”
Послије ове здравице пјева се припјев:

“Бисерна брада, сребрна чаша,
Бисер се рони, у чашу пада,
Свака га длака и дукат ваља,
Бисерна брада, два бијела града”.

Послије oвoгa нaздрaви се домаћици која је софру припремила и пожели се добро старом свату, првијенцу, куму, засједи, свима сватовима и настојницима, који су при ручку на мир слогу пазили.

Најзад долази припјев:

“Подигни се, стари свате,
Бријеме ти је!’

И стари сват устаје као и остали сватови и пријатељи, и кад је лијепо вријеме, излазе пред кућу и ту на подесном мјесту наставља се весеље и игра, гдје учествује скоро цијело село до касно увече, увијек тријезно и весело.

Буљарица, 15 VII 1939 г.                   A. Томић-Арменко


“Глас Боке” бр. 338  1939.














Нема коментара:

Постави коментар